søndag 25. januar 2009

Treningssamling på Gaularfjell

Kjerringråd funker!
Kom opp til Gaularfjell (Hov) fredag ettermiddag til fin hytte. Viste seg at jeg hadde havnet hos sunnfjordingene (som ikke likte å bli kalt sogninger av bergensere...) - antar jeg ble innlosjert hos "arrangørene" siden jeg var så sen med å melde meg på. Uansett - kjempetrivelige folk og prima hytte/plassering.

Lørdagen var vi delt opp i to parti; ett treningsparti og ett parti som skulle gå klubbmesterskap. Jeg meldte Diva på i klubbmesterskapet - uten å fortelle Diva om alternativet... Tenkte det var like greit å delta der og få hun vurdert av en jaktprøvedommer (Terje Tvedt) - regnet med at Diva ville ikke gjøre så mye annerledes om det var konkurranse eller trening. I ettertid viste det seg at hun hadde sannsynligvis fått både mere slipptid og kanskje større sjanse på å komme i fugl på treningspartiet, så i etterpåklokskapens ånd....

I konkurransen hadde hun to slipp. Første slipp var dommerene (Bjørn Årskaug var også dommer i klubbmesterskapet) veldig fornøyd med søket til Diva. Diva var i anledningen utstyrt med kondomdrakt (ser ut som hun kan gå rett inn på langrennslandslaget) og potesokker på alle bein. Cordura fremme og fleece bak. 7,5 cm elastisk bandasje surret rundt som gamasjer, sikret med sportstape. Mye av slipptiden gikk til avsøking av et skogsområde på relativt flat mark - veldig dyp snø. Diva avsøkte terrenget bra og var absolutt med i konkurransen. I slutten av slippet tar vi oss over et vann og underveis ber kjentmann oss om å endre retning for å få med noe mere terreng. Vi er jo lydige og endrer retning. Slippet avsluttes og klubbmesteren kåres basert på eneste fuglearbeid i konkurransen som kommer i neste slipp - omtrent der vi først hadde retning da vi gikk over vannet....

Før andre slipp løsnet sportstape, bandasje og borrelås på høyre forlabb. Jeg tar av potesokken før den faller av. Får ikke, eller rettere sagt tar meg ikke anledning til å sette på ny sokk før vi plutselig skal ut i nytt slipp. Diva blir tydelig hemmet av å gå uten sokk på den foten de tre siste klørne ble trukket. Dommerene bemerker at hun har endret seg mye i søket fra første slipp. Jeg forklarer årsaken, men det har selvfølgelig ingen innvirkning på konkurransen - hun havner langt ned på listen. Føret var veldig vekslende; skarp skare, løs snø og fenner. Med sokker på klarer hun ikke å feste grepet på skaren og rusjer ned bakker. Når hun kalles inn etter slippet er ferdig er det blodspor i snøen. Får på henne ny sokk i lunsjpausen.

Været lørdag var tøft. 3-4 minus og frisk bris. Til tider snødrev. Søndagen var det noe kaldere, men skyfri himmel og mindre vind. Tross lav januarsol fikk vi nyte sola en del.
Fant ut at sølvtape fungerte bedre enn sportstape for å holde potesokkene på plass.
Kun trening andre dagen. Fikk ikke noen skikkelig fuglesituasjon på Diva, men hun fikk da løpt mye i terrenget og fikk sett rype. Full tenning. Fikk trent på å sette henne når det var fugl i lufta. Fungerte rimelig bra. Sa fra meg et slipp for å spare Diva. Hundene som gikk i det slippet fikk 3-4 situasjoner med fugl. Typisk vår uflaks...

Fikk ikke tatt noen bilder selv, men fikk tigget til meg noen bilder fra Else Seljelid. Takker.


Klikk her for større bilder.

torsdag 22. januar 2009

Kvelden for kjerringråd

Planen er å reise til Gaularfjell i morgen på klubbsamling med Gordonsetterklubben. Samarbeid mellom Hordaland og Sogn og Fjordane. Har meldt Diva på klubbmesterskap på lørdagen.

Holdt meg hjemme fra jobben i går og lå stort sett under dynen. Gikk på jobb igjen i dag og kjenner nå på at det kanskje hadde vært lurt å holde senga i dag også.....

Pakker meg inn i ull og fyller på med Paracet, varm drikke og honning. Satser på at det virker nok til at jeg kan reise i morgen. Av alle ting som ikke virker mot forkjølelse sies det at konjakk er det beste - får vel prøve det også.

mandag 12. januar 2009

Aller siste trekking?

Ja, tenk om det var så vel! I dag ble kapsel på høyre langfinger trukket, og høyre tommel "justert" - som veterinæren kaller det. Nå har vi vært gjennom alle klørne + 2 har vært trukket to ganger. De andre klørne ser nå tørre og noenlunde fine ut.

Diva fikk "en å sove på" i forkant av trekkingen, og har så smått begynt å pipe/klynke litt nå. Tror tommelen er rimelig vond. Da jeg kom hjem fra jobb i dag var hun yr og glad som vanlig, og i tumultene klarte hun å trakke borti støvelen min slik at tommelkloen - eller det som var igjen av den - fikk skikkelig juling. Så ut til at den skiftet retning. Fikk en rift på innsiden og blødde noe. Veterinæren reduserte lengden på den.

Bildet til venstre viser hvordan tommelkloen så ut etter at kapselen var borte. Håper nå at hun kommer seg så raskt at vi kan reiset til Gaularfjell neste helg på vintersamling med gordonsetterklubben.

lørdag 10. januar 2009

Siste klokapsel borte..

Var til veterinær i går. Trodde at klokapsel på høyre tommel og høyre langfinger var klar til trekking. Veterinæren ville vente for å unngå å skjære i klørne ettersom de satt fremdeles noe fast. Satte Diva på en 15-dagers antibiotikakur siden det var puss under disse to klørne - samme type antibiotika som sist. Tommelfingeren var skikkelig hoven ved klofestet pga. betennelse.

I dag tok vi en kort tur i skogen. Vurderte å ta potesokk på høyre hånd, men kom til at det var kanskje like greit å gå uten - så fikk vi kanskje litt fart på klørne...

Og slik ble det. Etter å ha gått (Diva løp fritt) i ca. 20 minutter hører jeg et langt hvin. Kaller inn Diva og ser at klokapselen på tommelen er borte. Diva kobles og vi går hjem igjen.
Vel hjemme viser det seg at kapselen langfingerkloa er delt på midten og venstre halvdel er vippet opp.

Høyre tommelfinger klo var den siste i første omgang. Langfingerkloa er nummer 2 i andre.

Diva gis smertestillende. Er nok litt vondt det her - hun ligger stort sett, gjerne i buret. Vi får se om vi tar turen til veterinæren igjen over helga for å rydde opp.

tirsdag 6. januar 2009

Kloløsning - 8 og 10 uker etter trekking

Klokapslene ble trukket 15. september (én stk.), 28. oktober (syv) og 13. november (åtte).

Picasa SlideshowPicasa Web AlbumsFullscreen

søndag 4. januar 2009

Skeiskvanndalen



Værmeldingen holdt; 11 kalde og skyfri himmel da vi ankom Eikedalen i 11-tiden i dag. Tok en tre-timers tur i Skeiskvanndalen - fikk akkurat gått rundt dalen og fikk dekket de lavere delene av dalen godt. Vinden tok godt på toppen av Såta som ses på bildet.

Utstyrte Diva med kondomdress og potesokker. Hun gikk veldig bra - så ikke ut til å være noe hemmet av vonde klør. Avsøkte terrenget i fin motvind på nordvest siden innover dalen. Brukte biotopene bra. God kontakt.

På vei tilbake på sørøstlig side av dalen med vinden bakfra støkker Diva en rype. Jeg er fornøyd med roen hennes i situasjonen - har nok noe med at hun har hatt et par timer i 10-15 cm løssnø...

Divas oppførsel tydet på at det var mere fugl i dalen, men det ble med den ene rypen - omtrent som forventet. Haglen lå i deler i sekken og startrevolveren fikk fred den også.

Både Diva og jeg var godt slitne etter turen - for moro skyld sjekket jeg da jeg kom hjem og fant ut at jeg hadde dratt på 15 kg foruten bekledning og ski! Litt overkill for en tre-timers, men en vet jo aldri hva en får bruk for i fjellet..... God trening var det for oss begge i alle fall.

lørdag 3. januar 2009

Ny runde på gang?

Nå ser det ut til at samtidig som siste klo (høyre tommel) i første runde begynner å klargjøres for løsning kommer også starten på neste runde på de andre klørne. Ser noe puss rundt klofestet på høyre langfinger, og klokapselen er i ferd med å løsne fra pulpaen. Hadde håpet på en lenger periode før det var på an igjen...

Diva blødde noe fra kloen der kapsel ble trukket på nyttårsaften. Tok en tur i ettermiddag med cordurasokk på høyre framfot. Diva var absolutt ikke hemmet av vonde klør. Hun fikk dette fandenivoldske uttrykket og mesteparten av turen ble hun gående i sele. Fikk inntrykk av at hun "planla" en tur på egenhånd i dag... - fruen tok forresten nesten stand på en orrhøne på turen!!

Tar en tur med hund, hagle og startrevolver til Kvamskogen i morgen. Har lite tro på at vi finner fugl, men vil benytte sjansen nå når Diva er noenlunde til beins. Finner vi fugl så begynner vi med startrevolver. Erfaringen fra i høst tilsier at det som er av fugl der oppe bør få fly i fred. Ser det ut til å være litt fugl så prøver jeg å få felt en for Diva.

Ca. 30 cm snø - 8-10 cm nysnø i dag. Gleder oss. Blir kanskje i kaldeste laget med 10-12 minusgrader og 3-4 m/s vind?

torsdag 1. januar 2009

Godt Nyttår!

Nytt år og nye muligheter.

Juleferien så langt har stort sett gått med til foring av tobeinte og litt trimming av Diva. Har hatt fine dager i Suldal med turer på mark og i skog, og med trim med snørekjøring på fjellet. Diva trekker velvillig, og ungene synes det er stas å bli dratt avgårde i god fart.

Føret på fjellet var optimalt for hund med kloløsning; passe harde preparerte løyper slik at det ikke ble noen belastning på klørne. Slapp hun noe i skog på søndagen, noe som endte med at klokapselen ble slått opp på kloen som var lengst på høyre framfot. Kapselen hadde nok vært løs før turen i skogen, da det så ut til at ny kapsel allerede var i ferd med å dannes under den løse kapselen.

Det ble ikke så lett å komme til veterinær for å se på kloen. Endte opp med å se det hele an, og i går ble det til at jeg trakk selv da det så ut som det hadde kommet puss under kapselen. Kapselen var såpass løs at det gikk veldig greit. Var en flis på siden som jeg ikke fikk trukket - planlegger en tur til veterinær i morgen for å ta den og kontrollere at alt ser OK ut. Noen bilder fra seansen under.