torsdag 19. mars 2009

Overnatting ute

Tok turen ut i skogen tidlig i går kveld. Hadde hørt det var mye rugde for tiden, og ville benytte anledningen til å trene på fugl med Diva. Hun gikk fint de første 20 minuttene, men så - etter å ha vært borti fugl - tok hun fullstendig av. Langet avgårde uten antydning til å sjekke hvor jeg befant meg. Hun gikk med standvarsler - fremdeles med en filmboks i høyttaleren for å dempe lyden noe, men terrenget var litt kupert og det gikk ikke lang tid før lyden forsvant. Jeg fulgte etter noen hundre meter opp lien og vekslet mellom å lytte etter Diva og fløyte på henne.


Etterhvert ble det så mørkt at jeg måtte trekke ned på veien. Ble stående der en times tid før Gidske kunne komme med lykter, friske batterier til GPS og varmere klær.

Opp igjen i skogen. På veien melder jeg fra til politiet om savnet hund. Går over høydedragene i samme retning Diva hadde sist jeg så henne. Frykter at hun kan ha blitt skadet siden hun ikke tar kontakt igjen. Vanligvis holder hun god kontakt når det er mørkt. Tar en runde i skogen, fløyter og roper. Spytter rundt omkring og håper at det kanskje kan hjelpe henne å finne sporet mitt. Kommer ned til E39 på grensen mot Os. Går hjem igjen. Ut med bilen - frem og tilbake til Søfteland og Kismul for å se om hun har trukket ned til veien. Ser ingenting til henne. Klokken er 23:30. Setter et bur ut i garasjen og legger ekstra tepper ut. Det er allerede kuldegrader. Går til sengs. Vanskelig å sove. Stadig oppe og sjekker når jeg hører lyder som kan være henne. Klokken ett stiller jeg mobilen på vekking to timer senere.

Sovner til slutt. Ute og sjekker om hun har kommet og lagt seg i buret hver andre time gjennom natten. Ingenting. Temperaturen er nede i nesten 3 minus i løpet av natten.

Klokken 7 neste morgen ringer jeg sjefen og spør om den planlagte medarbeidersamtalen kan utsettes inntil videre...

Smører niste og går opp i skogen for å lete igjen. Trekker over høydene - parallelt med gårsdagens rute, men litt lenger sør. Virket som hun hadde en tendens til å holde sørlig retning i går - kanskje var det en liten sørlig trekk i luften?

9:05 ringer mobilen og en mannstemme spør etter Tore Johannesen. Håp. Er det politiet som ikke klarte å skrive ned navnet mitt korrekt? "Har du hund?" - "Ja, eller jeg hadde til i går kveld iallefall...". Viser seg at Diva er funnet. Ligger apatisk utenfor et fjøs nede ved Osveien - like ved der jeg kom ned til veien i går kveld. Navnet mitt og telefonnummeret stod bare på den ene siden av markeringsdekkenet, og før Diva hadde snudd seg slik at dette ble synlig hadde finneren ringt politiet. I stedet for å finne hund i loggen deres som matchet Diva hadde de henvist finneren direkte til Fant Omplassering i stedet for til meg. Fikk stoppet Fant, og var nede hos finneren i løpet av et kvarter. Fikk forklart tydelig til politiet at jeg ikke var spesielt fornøyd med rutinene deres da jeg meldte henne funnet.....

Det viste seg at batteriet på standvarsleren hadde holdt helt gjennom natten. Kona på gården hadde hørt lyden da hun skulle på jobb om morgenen. Ikke lenge etter hadde standvarsleren slått seg av på grunn av for dårlig batteri....

Diva var temmelig trøtt. Må ha vært en plagsom natt med standvarsleren som har pepet intenst hvert andre sekund når hun ikke beveger seg - i tillegg til kulden.

Så over henne. Ingen ødelagte poter, men noen klør var fliset opp. Ikke så galt - sett i forhold til diverse alternativer som hadde vært innom tankene de siste 14 timene. Ingen tegn til halting. Gikk hjem og dusjet henne. Fant et lite kutt i pannen. Kan ha vært at hun har løpt inn i piggtrådgjerde. Jeg passerte to slike kvelden før.

Ingen av oss satte særlig pris på denne erfaringen, og i løpet av dagen fikk jeg bestilt GPS til å utstyre henne med. Garmin Astro. Fikk prutet prisen ned til dagsbeste hos Kartbutikken.no.

Har et lite håp om at Diva klarer å koble det at hun må vite hvor jeg er for å få bli med hjem og ha det bra om natten, men tror vel helst at hun er et "håpløst tilfelle" når det kommer til det å holde kontakten ute i felten. Da vil Astro'en komme godt med. Rekkevidde på opp til 10 km bør holde....

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Tor!

Les her (http://kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=7&t=2740&p=) for å finne ut ALT som er verdt å vite om Astroen.

Min erfaring er at de 10 KM som de garanterer rekkevidde, er meget veiledende...

Lykke til!